Hírek

Nyakigláb, Csupaháj, Málészáj, avagy hol lakik az igazság

Néder Norbert játszott nálunk.

Volt egy szegény ember és annak három fia. Éhségük csillapíthatatlansága kisöpörte az utolsó morzsácskát is a házból, de még az udvarból is. El kellett indulniuk kenyérkereső munka reményével vándorútra. Mindegyik elért egy titokzatos emberhez. Mindegyik varázstárgyat kapot és veszített el ugyan abban a fogadóban. Végül a legkisebb mellé állt a szerencse.

Ládafia-nyitogató Néder Norbert meséjét a mézeskalács készítő Bálint Károly muzsikája kíséri, mint a mesében.

"Néder Norbert, a Ládafia Bábszínház mindenese maga adaptálja a választott mesét, ő találja ki az előadás dramaturgiáját, maga tervezi a „bábszínházi teret” és a benne megjelenő figurákat, amelyeket – a többi „játszó eszközzel” együtt ő maga készít el, aztán az egész előadást (egyetlen zenész közreműködésével) egymaga játssza végig. Így történt ez mindkét idei fesztiválon bemutatott produkciójával, a sajtótájékoztatón előadott Viadallal (amely A kiskakas gyémántfélkrajcárja sajátos adaptációja) és a versenyprogramban szereplő Nyakigláb, Csupaháj, Málészájjal is.

Néder Nobert

Az utóbbi az ismert történetet sok pici trükköt tudó, ládányi faszínpadon fából faragott fabábokkal mesélte el. Az előadás tele volt remek ötletekkel, amelyből az derült ki, hogy alkotójuk milyen kötetlen fantáziával képzeli el produkcióit. (Például az esztendőnyi szolgálatot – a sokféle tevékenységet: kalapálást, fúrást, fűrészelést – egyetlen gépezetben egyesítő ügyes szerkezet tette lehetővé. A jutalmul kapott csodaeszközöket ellopó kocsmárost előbb egy mozgó bajuszú arc, majd egy kulcslyukon leselkedő hatalmas forgó szem jelenítette meg). De a produkció igazi motorja Néder Norbert vásári mintákat követő, a közönséggel eleven kapcsolatot tartó, harsányságát huncutsággal ellensúlyozó sodró lendületű játéka volt. Ez képes volt ellensúlyozni a dramaturgiai döccenőket is, a történet második felének némi elnagyoltságát is."     Sándor L. István (Ellenfény)

Stáblista

Az előadást tervezte, rendezte és készítette: Néder Norbert

Muzsikál: Bálint Károly

A Ládafia Bábszínház előadása.

Műsorrend

2018 február

KeSzCsSzVa
29303101020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
26272801020304

Támogatók


Fel