Hírek

Gyermek bábjátékosok jöttek el hozzánk

2012. május 26.-án szombaton XII. Dél-dunántúli Regionális Gyermek-bábfesztiválnak adott helyet a BábSzínTér.

XII. Dél-dunántúli Regionális Gyermekbábfesztivál

 

Ideje: 2012. május 26.

Helye: BábSzínTér – MÁV Diákotthon, Kaposvár, Somssich Pál u. 15. sz.

Zsűri: Szentirmai László a Magyar Bábjátékos Egyesület elnöke és Pályi János Blattner-díjas bábművész.

 

Program:

  1. 09.00-09,30      A csoportok érkezése.
  2. 09.45                Megnyitó
  3. 10.00-11.30      Bemutatók
  4. 11.30-12.45      Ebéd
  5. 13.00-14.30      Vitéz László bábjáték - játszóház                                              A csoportvezetőknek szakmai megbeszélés.
  6. 14.30                Eredményhírdetés

 

A fellépők:

l. Lellei Színt-játszók - Aprókák Bábcsoport: Vajda András: Kerek tallér

2. Boglári Játékszín: Lázár Ervin - Hapci király

3. Sióagárd, Fecske Bábcsoport, Kis Fecskék: Pekari Bernadett és a csoport - Ki a fogó?

4. Sióagárd, Fecske Bábcsoport, Nagy Fecskék: Kozma Erzsébet, Pekari Bernadett és a  csoport - A bohóchal.

 

Beszámoló

Tisztelet a csoportokat felkészítő pedagógusoknak és a szülők áldozatvállalásának és a bábjátékos gyermekek játékörömének - hangzott el a házigada BábSzínTér művészeti vezetőjének köszöntőjében.

Jágerné Katona Zsuzsanna a város kulturális tanácsos asszonya megnyitójában megemlékezett Sápi Endrénéről, aki kaposvári bábcsoportjával országra szóló sikereket ért el a kilencvenes években méltőan Szabó Gyuláné Lujzika, G. Solymos Neszta és Gáts Tibor teremtő munkájához. Biztató látni majd félszáz gyermeket, akik bábjátékkal a mesékkel foglalkoznak avatott padagógusok segítségével.

Négy előadás következett.

A lelleiek egyszerű sziciliai marionett bábtechnikával játszottak el a Kerek tallér mese történetét. Talán a legnehezebb feladatra vállalkoztak a fesztiválon bemutatott négy előadás közül, hiszen az óvodás korú gyermekeket is szép számmal soraikban tudó csapat komoly bábjátékosi erényeket kérő műfajt választottak. Az életkori lehetőségek határát feszegető műfaji vállalásuknak, ha még nem is tudtak mindenben megfelelni, méltó kezdése volt a napnak. A Balatonlellei Aprókák Bábcsoport sok éve komoly bábos úton halad, amin bizton végig is mennek ismerve a csoportvezető Nagy Lászlóné Balogh Erzsébetet, aki kiválló szakember és meganyi sikerélményt adott már a nála játszó gyermekeknek. Gratulálunk! Várjuk a következő előadást.

A bogláriak zsebkedő-marionett bábszínháza következett.

A gitáros muzsikus (hurrá élő zene) és a bohóc manírokat kerülő játéka közvetlen kapcsolatot teremtett a közönséggel. A zsebkendő bábok mozgatási lehetőségeinek további keresésével, ki lehetne egyenlíteni az előadásban az elő játék és az asztali bábszínház közötti aránytalánságot. Az ember bábok és az asztali bábszínház binális rendszere fedezhető fel. Világos játékrend, amiben biztonsággal közlekedhetnek a játszók.

A sióagárdi Kis Fecskék Lázár Ervin mesét hoztak.

Pekari Bernadett kiválóan dramatizált szöveget használt fel és nagyszerű bábos ötletekkel teli játékteret hozott létre, amiben láthatóan jól érezték magukat a gyerekek. A virágok díszletbábként jelentek meg. Igazi bábos ötlet. Brabó! A zsűri elnökének végszava: Irány Eger az országos döntő!

A sióagárdiak Nagy Fecskéi jól vizsgáztak.

Láthatóan nagy lelkesedés működteti az előadást, aminek látványos UV-lámpás technikája azonnal varázslatként hatott a fesztivál közönségére. Az elkészített bábok minősége és a látványos forma sikeres előadás ígéretét hordozza magában. A történet drámai pillanatát egyelőre maga alá temeti a látvány működtetése, de a meglévő bábmozgatási tudás nagy segítség lehet a majdani sikeres előadáshoz Ehhez minden adott. Jó vezető, lelkes csapat, megmunkált színpadi tér. Néhány jó próba kell még csupán.

 

Ebéd után Vitéz László forgatta meg palacsintasütőjét, majd a csoportvezetők Szentirmai Lászlóval beszélgettek el a látottakról, míg a gyermekek a BábSzínTér játszóházában készíthettek papír Vitéz László bábszínházat, vagy beléphettek a Tintaló Cirkusz képmutogatójába egy fotó erejéig.

Az országos döntőre két előadást küldött a zsűri.

Boglári Játékszín: Lázár Ervin - Hapci király

Sióagárd, Fecske Bábcsoport, Kis Fecskék: Pekari Bernadett és a csoport - Ki a fogó?

Az egri előválogató versenyre pedig a

Lellei Színt-játszók - Aprókák Bábcsoport: Vajda András: Kerek tallér előadását javasolták.

Műsorrend

2018 február

KeSzCsSzVa
29303101020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
26272801020304

Támogatók


Fel