Előadások

Lenkefi Zoltán

Papírszínház, avagy a Világszép Nádszálkisasszony

2011. október 13. csütörtök 14 óra
Helye: Duráczky József Pedagógiai Fejlesztő és Módszertani Központ, Kaposvár, Somssitch Pál u. 8.
 
G. Solymos Neszta Pedagógus Bábműhely
A papírszínház gyakorlata,
avagy a Világszép Nádszálkisasszony
2011. október 13-án 14 órakor a Duráczkyban.
Elvihető papírszínház készítéssel az évad első bérletes előadását készítjük elő, illetve segítünk a bábszínházi élményt feldogozó pedagógiai munkában.
Pedagógusoknak ingyenes a részvétel.
Lenkefi Zoltán képzőművész, bábtervező vezeti majd a színházépítő kezeket.
 
 
Lenkefi Zoltán vagyok, 1977. április 26-án születtem Békéscsabán. Gyermekéveimet Békéscsabán töltöttem, itt jártam zenei általános iskolába és természetesen a napsugár ifi csapatának a Tücsök bábszakkörnek állandó tagjaként már a bábszínházzal ismerkedtem. A későbbiekben, a Napsugárban is kaptam szerepeket, mint például Róbert Gida a Micimackóban. Az iskola és bábszakkör mellett rajzolni tanultam, először Vágréti János festőművésztől, majd Görgényi Tamás festőművésztől, akik hozzásegítettek tudásuk átadásával a sikeres felvételi vizsgához a szegedi Tömörkény István Művészeti Szakközépiskola és Gimnáziumba.

Szegeden díszítő szobrásznak tanultam, olyan mestereim voltak, mint Fritz Mihály, vagy Kalmár Márton, akik jeles szobrászművészei hazánknak. Ebben az intézményben a rajzoláson, és a mintázáson túl a kőfaragással illetve az épületdíszítő gipsz munkákkal ismerkedhettem meg. Ezeket a tapasztalatokat aztán - segítve édesapámnak- a bábkészítés területein is kamatoztatni tudtam. 1995-ben a sikeres érettségi vizsga után jelentkeztem a budapesti Képzőművészeti Egyetem Látványtervező karának Báb és Díszlettervező szakára, ahova fel is vettek. A mesterem Koós Iván volt, kinek a nevéhez a magyarországi bábjáték megalapozása illetve az első művészi kivitelű bábszínházi előadások létrehozása fűződik. Ő volt az, aki segített abban, hogy megtanulhassam, hogyan jutunk el a tervezéstől a kész produkcióig. Rengeteg alkalmat nyitott arra, hogy megtanulhassam, megértsem, a bábszínház menetét, hogy én is részese lehessek a színpadra állításnak. Már az egyetem első évében bevitt minket, tanítványait a Budapest Bábszínházba és megismertetett minket a produkciókhoz szükséges szakmai gárdával és azokkal a szakmai fogásokkal, amelyek elengedhetetlenek munkánkhoz.

2000-ben diplomáztam, 2001 januárjától polgári szolgálatos katonaként kértem az elhelyezésemet a Budapest Bábszínházban, majd 2002 júniusában megbízást kaptam állandó tervezőként. Számos darab kivitelezésében vettem részt különböző tervezők asszisztenseként és egyéni munkákban is. Megismerkedtem a bábszínház mindennapos munkájával, annak ügymenetével. Irányításom alá tartoztak a munkám ideje alatt a műhelyek dolgozói.

2003 szeptembere óta a békéscsabai Megyei Művelődési Központ megbízásában dolgozom, feladatom a Napsugár Bábegyüttes művészeti irányítása, illetve 2004 júniusától megbízást kaptam Békés Megye Önkormányzatától, hogy a meglévő bábcsoportot hivatásossá szervezzem, valamint új tagok beszervezésével egy professzionális csapatot állítsak össze, akikkel elindulhat 2005 januárjában a Napsugár Bábszínház munkája.

 

Fontosabb tervezéseim:

Bp. Bábszínház: Zsiráfnyakú cica
Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház – Bábszínház: Tejkút  -  UNIMA diploma
Napsugár Bábegyüttes: Kékszakállú herceg vára
Bp. Bábszínház: Barackvirág
Napsugár Bábegyüttes: Árgyílus királyfi

Stáblista

Műsorrend

2018 január

KeSzCsSzVa
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
29303101020304

Támogatók


Fel